XAVIER CHURCH ADAPTIVE RE-USE

LOCATION: Denver, Colorado

PROJECT TYPE: Single Family Residential

ENERGY PERFORMANCE: IECC +

PROJECT YEAR: 2017-2018

FIRM INVOLVEMENT: Architecture

SIZE: 2,424 SF

PROGRAM: 4 Bed, 3 Bath

STORIES: 2

Xavier (2 de 47).jpg

This client engaged Bonsai Design + Build for architectural services on the re-imagined plan for this original church building constructed in 1901. The new plan was to change the use from church/religious institution to single-family residence. The new design and layout was taken from the original arrangement of the pulpit, nave, and sacristy.

The conversion called for taking advantage of the vaulted ceilings and adding a new 2nd level loft to house the master suite. Converting the main foyer room to a living/kitchen area with 2 new bedrooms.

This remodel was a unique chance to breathe new life into an old structure and use the existing architecture to inform its re-purposed use.